Lovell helps bring about life-changing DIY SOS transformation for West Bromwich family

DIY SOS team

A caring team from partnership housing developer Lovell pitched in to help extend a two-bedroom home in West Bromwich – and transform the life of a deserving local family.

The touching story will be shown in an edition of BBC One Series DIY SOS: The Big Build due to air on Wednesday, 14 March 2018 at 8pm.

The programme will show how local construction workers came together to help the family of Crystal Chambers following her tragic death in October 2015 – at the age of just 32 – from cancer.

Crystal’s two children nine-year-old Deago and three-year-old Ameira went to live with Crystal’s mother Sandra but space was very tight in her small two-bedroom house which was already home to Sandra and her 19-year-old son Ziggy, Crystal’s brother.

That was until the DIY SOS team swung into action, building a two-storey extension to create an extra bedroom for Deago and Ameira, provide other additional space upstairs and enlarge the downstairs space, including creating a dining room where the family can eat together. The entire project – which also included the landscaping of the front and back gardens – was completed in just nine days.

Four members of the Lovell team took part in the actual build, ‘donating’ around 90 hours of labour. A team of groundworkers and bricklayers from Birmingham-based Lovell subcontractors L Healy were also closely involved, preparing and building the foundations and donating construction materials and stone for the garden. Lovell subcontractors Shrewsbury-based S D and P Decorators also lent their support, making available two painters and decorators who worked at the home for five days.

Lovell build manager Richard Williams, one of the team who worked on the project, says: “It was extremely rewarding for our team to be involved with this transformation which is going to make such an enormous difference for Sandra and her family. We very much hope they enjoy living in their new-look home and the extra space they now have.”